Duodenal Switch (Distal Gastrik Bypass) Nedir?

Yediğimiz gıdaların emilimini engelleyerek kilo kaybettiren, emilim bozucu sınıfındaki ameliyatlardır. Çok komplike oldukları için ve ayrıca ishal, gaz problemlerini ortaya çıkardıklarından sık uygulanan ameliyatlar değildir. Dünyadaki uygulanma oranları %1 ve %2 arasındadır.

Emilim bozucu bu ameliyatların temel mekanizması daha çok ince bağırsak üzerindedir. Bu ameliyatlarda da mideyi küçültüyoruz ancak diğer ameliyatlara göre daha büyük bir mide bırakıyoruz. Sonra, yeni yapmış olduğumuz mideyi ince bağırsağın çok alt tarafındaki bir bölgeye bağlayarak, gıdaların direkt olarak ince bağırsağın son kısmına gönderilmesini hedefliyoruz. Aldığımız gıdaların emilimi daha çok ince bağırsağın üst kısmında gerçekleştiği için böylelikle emilmeyip dışarı atılmış oluyorlar. Örneğin; kişi karbonhidrat da yağ da tüketse bu gıdalar yüksek oranda dışarı atılıyor.

Duodenal Switch Hangi Durumlarda Tercih Ediliyor?

Daha çok obezite ameliyatı olup tekrar geri kilo alan hastalarda tercih etmekteyiz. Tamamen kilo kaybı mekanizması emilimi engelleme üzerine olduğundan hastalar uygun beslenmediklerinde şiddetli ishal, kötü kokulu gaz çıkartma problemleri ile karşılaşabilirler. Bu ameliyat tipine karar verirken hastanın olası problemleri yeterince anlamış ve kabul etmiş olması gerekmektedir.

Duodenal Switch Komplikasyonları Nelerdir?

Yüksek seviyede emilim kusuru nedeniyle hastalarda özellikle protein kaybı fazla görğlebilir. Ayrıca vitamin/mineral eksikliklerinden dolayı hipo-vitaminöz tablosu ile karşılaşılabilir. A vitamini eksikliği sonucu görme problemleri yaşanabilir. Ayrıca sıklıkla B12, Demir, Kalsiyum ve D vitamini yetmezliği ile karşılaşılır. Hastalarda fazla kilo kaybı ve kas erimesi ortaya çıkabilir. Komplikasyonlar güncel yaşamı etkileyecek düzeydeyse ameliyatı düzeltmek gerekebilir.

25+YILLIK DENEYİM OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ