Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı, dünyada en sık yapılan obezite ameliyatlarının başında gelmektedir. Ameliyat, genel anestezi altında laparoskopik (kapalı cerrahi) ya da robotik cerrahi yöntemlerinden biri ile sadece 4-5 bölgeden minik kesiler yapılarak karın içine girilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Uygun hastalarda tek kesiden (single port) yapmakta mümkündür.
Tüp mide ameliyatındaki temel amaç, hastanın midesini küçültmektir. Bunun için midenin yaklaşık yüzde 80 – 85’lik kısmı dikey olarak çıkarılmaktadır. Bu çıkarma işleminden sonra midede 150-200 ml’lik bir alan kalmış olur ve böylece hastanın daha az yiyip içmesi sağlanır. Tüp mide ameliyatı, hacim kısıtlayıcı ameliyatlar sınıfındadır.
Kilo Kaybı Mekanizması Nasıldır?
Bu uygulamada 2 mekanizma ile kilo kaybı olmaktadır;
- Kısıtlayıcı Etki
- Endokrin Etki
Kısıtlayıcı Etkili
Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir kısıtlanma ve mide hareketlerinin azaltılmasına bağlı kilo kaybı gerçekleşir.
Endokrin Etki
Çıkartılan mide bölümünden salgılanan ve açlık hormonu olarak tanımlanan GHRELİN hormon seviyesinde düşme sağlanarak tokluk hissi oluşumu gerçekleşmektedir. Ghrelin midenin fundus denilen üst parçasındaki hücrelerce salgılanan bir peptid proteindir. Beyindeki iştah artırıcı bölgenin kuvvetli bir uyaranıdır. Tüp mide ameliyatında Ghrelin üretilen midenin fundus bölgesi çıkartıldığından iştah da azalmış olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Tüm ameliyatlar için geçerli olan kanama, organ yaralanması, solunum problemleri, emboli gibi çok düşük oranlarda komplikasyonlar burada da geçerlidir. Tüp mide ameliyatına özel komplikasyon ise midenin kesilip dikilen kısmından (zımba hattı) gerçekleşebilen kaçaklardır (sızıntı) ve bazen ikinci bir müdahale gerektirebilir.
Tüp Mide Ameliyatı için uygun muyum?
VKİ> 35 kg/m2 nin üzerinde veya VKİ 30-35 kg/m2 arasında olup obezite ile ilişkili medikal problemleriniz varsa (tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apne snd vd) bu ameliyat için aday olabilirsiniz. Genellikle tüp mide ameliyatı uygulanan hastalar daha konvansiyonel metodlar ile kilo vermeyi denemiş ancak başarısız olmuşlardır. Bu genel kriterleri doldursanız bile tüp mide ameliyatı için tıbbi, beslenme ve davranışsal uygunluk açısından değerlendirmeniz gereklidir.
Hastanede Ne kadar Süre Kalırım?
Hastanede 2-3 gün kalmanız beklenir fakat ameliyat öncesi değerlendirme ve ameliyat sonrası iyileşme döneminde oluşabilecek sorunlar bu süreyi uzatabilir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Vitamin/Mineral Kullanılması Gerekli midir?
Bu uygulama mide hacmini kısıtlayıcı bir işlem olduğu için bağırsaktaki besin emiliminde bir problemle karşılaşılmaz. Ancak demir emilimi için mide parietal hücrelerinden salgılanan aside ve B12 vitamin emilimi içinde intrensek faktöre ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla hastaların ameliyat sonrasında Demir ve B12 vitamini takviyesi almaları gerekmektedir. Çoğu hasta için ömür boyu kullanıma gerek yoktur, kontrollerinizde bu ayarlamalar doktorunuz ve beslenme uzmanınız tarafından yapılacaktır.
Tüp Mide Ameliyatı ile Ne Kadar Kilo Kaybederim?
Tüp mide ameliyatı uygulanan hastaların, 1-2 yıllık dönemde fazla kilolarının %60-70’ni kaybetmeleri mümkündür. Düzenli tekip yapılan ve beslenme kurallarına uyum gösteren hastalarda bu oran %80-90’na çıkabilmektedir. Ayrıca üç yılda kaybedilen fazla kiloların Gastrik Bypass ameliyatı sonrasında kaybedilen kilolara yakın olduğu gösteren çalışmalar mevcuttur.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Başarı Garanti midir? Tekrar Kilo Alınır mı?
Tüp mide ameliyatından sonra hem mide tüpünün zamanla genişlemesi hem de beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlıkların devam etmesi halinde yeniden belli bir miktar geri kilo alımı görülebilir. Tüp mide ameliyatının esas etkisi kısıtlayıcı etkidir; yani gıda alımının azaltılması temeldir. Ancak sıvı ve yüksek kalorili gıdalarla beslenme durumunda kilo kaybı düşük olabilir. Bu durumda tüp mide ameliyatı Gastrik Bypass veya Duedonal Switch gibi bir başka obezite ameliyatına geçiş yapılması mümkündür. Bu ikinci girişim de gene laparoskopik olarak yapılabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak (Sızıntı) Oluşmasından Çok Korkuyorum, Riski Nasıl Azaltabilirim?
Tüp mide ameliyatından sonra kaçak görülme oranı ortalama %1 civarındadır. Kaçak riskini azaltmada en önemli faktörler, tecrübeli bir cerrah tarafından ameliyatınızın yapılması, ameliyatta kullanılan malzemelerin (zımbalama makineleri ve lazer kesicilerin) yüksek kaliteli ürünlerden oluşması ve zımba hattında destekleyici ürünlerin (doku yapıştırıcı) kullanılması durumuna göre değişmektedir.
Tüp Mide ameliyatlarımızda rutin olarak Johnson&Jonson / Medronic firmalarına ait FDA onaylı cihazlar kullanılmaktadır. Ayrıca doku destekleyici olarakta Baxter firmasına ait FDA onaylı ürünler rutin olarak kullanılmaktadır. Ameliyatlarımızla ilgili uluslararası yüksek atıflı dergilerdeki makalemize aşağıdan ulaşabilirsiniz.