Tüp Mide mi Gastrik Bypass Ameliyat mı Olmalıyım?
Tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık %80’lik kısmı çıkartılmaktadır. Böylelikle mide hacmi küçülmekte, alınan gıda ve kalori miktarları azalmaktadır. Ayrıca, ameliyat sonrası açlık hormonu (ghrelin) ciddi oranda azalacağından, iştah duygusunda azalma ve tokluk hissi meydana gelecektir.
Tüp mide ameliyatında yapılan işlem, sadece midenin büyük bir bölümünün bölünerek çıkarılması işlemidir. Cerrahi başka bir işlem yapılmamaktadır. Ameliyat sonrası ihtiyaç halinde endoskopik kontrol mümkündür. Tüm hastalarımıza vitamin ve mineral takviyesi önerilmektedir. Tüp mide ameliyatı geçiren hastalarda emilim kusuru olmadığından önerilen vitamin-mineral dozları daha düşüktür ve ömür boyu kullanılmalarına gerek yoktur.
Tüp mide ameliyatı midenin büyük bir bölümü çıkarıldığı için geri dönüşümü olmayan bir ameliyattır. Hastalar ileride geri kilo alımı yaşarlarsa, revizyon obezite ameliyatı olabilirler ve revizyon ameliyatları teknik olarak daha kolay gerçekleşmektedir.
Gastrik Bypass ameliyatlarında ise iki ayrı işlem yapılmaktadır. İlk olarak mide kendi üzerinde küçültülmekte (25-50 ml) sonra da ince bağırsak düzeyinde yapılan kesimle mide-ince bağırsak arasında bir bağlantı oluşturulmaktadır.
Gastrik Bypass ameliyatlarının iki çeşidi vardır. Birincisi Roux en Y Gastrik Bypass, ikincisi Mini-Gastrik Bypass’tır. Her iki gastrik bypass ameliyatında da kilo kaybı mekanizması aynıdır. Hastaların hem daha az gıda ve kalori alımları sağlanmakta hem de ameliyatta yapılan ince bağırsak bağlantısı sayesinde aldıkları kalorilerin emilimleri engellenmektedir.
Bu ameliyatlarda tüp mide ameliyatında olduğu gibi mideden bir bölüm çıkartılmamaktadır. Mide kendi üzerinde küçültülmektedir ve midenin arka tarafına endoskopik erişim mümkün değildir. Kilo kaybı elde etmek için emilim kusuru oluşturulduğundan, hastaların ameliyat sonrası vitamin ve mineral kullanmaları önemlidir. Vitamin ve mineraller gerekirse ömür boyu kullanılmalıdır.
Gastrik Bypass ameliyatları sonrası geri kilo alımı söz konusu olduğunda da revizyon obezite ameliyatı uygulamak mümkündür ancak teknik olarak daha zordur.
Tüp mide ameliyatının da gastrik bypass ameliyatlarının da avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Hangi hastanın hangi ameliyat için daha uygun olacağı belirlenirken, hastanın yaşı, cinsiyeti, vücut kitle indeksi, yandaş hastalıklarının (diyabet, hipertansiyon vb.) ne düzeyde olduğu gibi birçok faktör değerlendirilmelidir. Ameliyat çeşidine, hastanın kendisiyle birlikte mevcut durumu detaylarıyla incelendikten sonra karar vermek en doğru yaklaşım olacaktır.