Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?
Gastrik Bypass ameliyatı obezite ameliyatlarındaki en etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntemde yapılan işlem hem mide hem de ince barsak üzerinde olmaktadır. İlk olarak mide hacmi küçültülmekte ve dolayısıyla hastanın alabileceği yiyecek miktarı azalmaktadır. İkinci olarak besinlerin emilimi ince barsakta katedilen yol kısaldığı için azalmaktadır.
Gastrik Bypass Tipleri Nelerdir?
- Roux en Y Gastrik Bypass
- Mini (Tek Bağlantılı) Gastrik Bypass
Roux en Y Gastrik Bypass
Ameliyatta midenin üst kısmı yaklaşık 25-30 cc lik bir mide hacmi kalacak şekilde iki mide arası özel bir stapler aletiyle ikiye ayrılır. Böylelikle küçük bir mide poşu ve geride midenin diğer kısmı kalır. Aynı zamanda ince barsak ile küçük mide poşu arasında bir bağlantı yapılır. Bu poş ile ince barsak arasındaki yeni bağlantı Roux en Y kolu olarak adlandırılır. Böylece yemek borusundan gelen besin, midenin üstteki küçük kısmından direkt ince barsağa geçiş yaparak, midenin büyük kısmını ve oniki parmak barsağını bypass eder.
Mini (Tek Bağlantılı) Gastrik Bypass
Bu prosedürde yine özel stapler aletleri kullanılarak mide bir tüp şeklinde dikey olarak küçültülür. Bu yeni oluşturulan mide poşu Roux en Y tipinden daha büyüktür. Daha sonra ince barsak segmenti yaklaşık 200 cm mesafeden bu yeni oluşturulan mide poşu ile bağlantı yapılır. Roux en Y tipinden en önemli farkı teknik olarak daha kolay ve tek bir bağlantının bulunmuş olmasıdır. Her iki gastrik bypass tipinde de kilo verme mekanizması aynıdır.
Gastrik Bypass’ın Riskleri Nelerdir?
Bu işlemde diğer bir çok karın ameliyatlarında da görülebilen kanama, enfeksiyon, ameliyat sonrası ileus (barsak tıkanıklığı), herni (fıtık) ve genel anestezi komplikasyonları görülebilir. En ciddi risk mide ile ince barsak arasındaki bağlantıda oluşabilecek kaçak (sızıntı) ve bunun sonucunda oluşabilecek ikinci bir ameliyattır. Genel olarak daha ciddi komplikasyonlar nadirdir ve sık görülenler kabul edilebilir ve tedavi edilebilir olanlardır.
Bu Cerrahi Girişim İçin Uygun muyum?
VKİ> 35 kg/m2 nin üzerinde veya VKİ 30-35 kg/m2 arasında olup obezite ile ilişkili medikal problemleriniz varsa (tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apne snd vd) bu ameliyat için aday olabilirsiniz. Genellikle gastrik bypass ameliyatı uygulanan hastalar daha konvansiyonel metodlar ile kilo vermeyi denemiş ancak başarısız olmuşlardır. Bu genel kriterleri doldursanız bile gastrik bypass ameliyatı için tıbbi, beslenme ve davranışsal uygunluk açısından değerlendirmeniz gereklidir.
Eğer Uygunsam 2. Basamakta Ne Yapmalıyım?
Doktorunuz sizin kayıtlarınızı inceler ve sizinle ameliyatın detaylarını konuşmak için bir görüşme yapar. Bu sırada siz ameliyattan sonra uygulamanız gereken beslenme şekli için bilgilendirilirsiniz. Ameliyattan sonra doktorunuz tarafından tıbbi ve beslenme açısından takip edilirsiniz.
Hastanede Ne kadar Süre Kalırım?
Hastanede 2-4 gün kalmanız beklenir fakat ameliyat öncesi değerlendirme ve ameliyat sonrası iyileşme döneminde oluşabilecek sorunlar bu süreyi uzatabilir.
Ne kadar Süre Sonra İyileşirim?
Hastaneden çıktıktan sonra ağır aktiviteleri kısıtlamak gerekmektedir (6 hafta boyunca ağır yük kaldırmamalı, 2 hafta araba kullanmamalıdır). Yürüyüş yapabilir, merdiven çıkabilir ve duş alabilirsiniz. Sakin iş yaşamı olan hastalar 2-3 hafta sonra işlerine dönebilir. Eğer fiziksel aktivitesi yoğun bir işiniz varsa 6-8 hafta beklemeniz gerekebilir. Unutmayın bu büyük bir ameliyattır ve vücudunuzu zaman zaman halsiz ve bitkin hissedebilirsiniz.
Ameliyat Geri Dönüşümlü müdür?
Gastrik Bypass ameliyatını geri çevirmek mümkündür fakat bu operasyon ciddi bir ameliyattır ve bir takım riskleri vardır. En doğru olan ikinci bir ameliyatı önlemek için yeni yeme alışkanlıklarını doğru şekilde uygulamaktır.
Ameliyat Sonrası Vitamin/Mineral Kullanmam Gerekir mi?
Evet. Gastrik Bypass sonrası vitamin ve mineral kullanımı ASMBS (Amerikan Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği) Beslenme Klavuzuna göre önerilmektedir. Ameliyat sonrası vitamin/mineral takviyeleriniz sizin durumunuza göre doktorunuz ve beslenme uzmanınız tarafından belirlenecektir.
Ne kadar Kilo Kaybederim?
Kilo kaybı kademeli olarak en hızlı ilk aylarda olmak üzere gerçekleşir. Maksimum kilo kaybı için 1.5-2 yıl gerekebilir. Fazla kilonuzun %70-80’i bu süre içerisinde kaybedilir. Bu oran bazı hastalarda %85 %90 gibi üst sınırlara çıkabilmektedir.